Završetak Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u septrembru 2019. godine

U septembru naredne godine, u Zapadnu Moravu će se, iz Kruševca, ulivati takozvana tehnička voda, jer je tada rok za završetak radova na Postrojenju za prečišćavcanje otpadnih voda.

Radove su obišli gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović sa saradnicima, predsednik Skupštine Živojin Miloradović i direktor kruševačkog Vodovoda Vladimir Milosavljević.

U ime grčke komapnije Aktor, glavnog izvođača radova, o trenutnim i budućim aktivnostima na gradilištu čelnike grada i Vodovoda izvestio  je inženjer Miloš Popović podsetivši da je podizvođač kruševačka Tehnogradnja. – Kruševac je jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koji će pomenutim postrojenjem uticati na ekologiju i zaštitu vodotoka Zapadne Morave, rekla je gradonačelnica Jasmina Palurović.

Vrednost radova na postrojenju je 14 miliona evra, a paralelno sa pomenutom investicijom radi se i na drugoj fazi kolektora, ukupne vrednosti 10 miliona evra, podsetio je direktor Vodovoda kruševac Vladimir Milosavljević.

Pored gradskog područja, u postrojenje će se kroz 16 meseci ulivati otpadne vode i iz: Lipovca, velikog Golovoda, Modrice i Pakašnice, ali ono će, u budućem periodu, moći da preradi i otpdnu vodu iz ostalih delova Kruševca.

Pomenuta 24 miliona evra sa 95 odsto finansira Vlada Srbije kreditnom linijom preko Ka Ef Ve banke, dok 5 procenata obezbeđuje Vodovod Kruševac. Na lokaciji se trenutno rade 2 objekta: peskolov i primarni taložnik. Kroz 16 meseci će ih biti ukupno 40, a kapacitet prerađene otpadne vode iznosiće 526 litara u sekundi. Inače, u Srbiji se u ovom momentu u rečne tokove ulije svega 9% prečišćene vode tako da će Kruševac biti jedna od lokalnih samouprava koja prati evropske ekološke standarde u ovoj oblasti.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *